Danisch info  home swedish    index englisch   index german  anmälningssedel  map   history  Lägerskola     KonferenseLägerskolainfo

För hela familjen

Häst & Westernvagn

 

 

Ett skogs - och sjörikt sagolandskap  i Värmland

Våra Westernvagnar är byggda efter amerikanska fåraherdevagnar som användes av baskiska fåraherdar. Vi har 4 stycken av dem. I sådana bodde fåraherdarna under långa perioder då de utövade sitt arbete. Det finns även en enklare variant de så kallade Prärievagnarna som är mest kända här i Sverige i princip en flakvagn med kapell på. Ha man större barn med sig rekommendera vi i båda fall en extra tält. När fåraherdevagnar ta slut är det Prärievagnar som är i tur. Det är inga sämre vagnar så - med mindre vikt och lättare att vända och lättare att kommer in och luftigare.
Båda vagnar ha kapell som är regntätt, fast fåraherdevagnen är mer ombonad!-och har extra bagageutrymme under hela sovplatsen som är 2m x 1,6m som man kan kommer åt bakifrån av vagnen via en lucka fast är tyngre. Det finns inga madrasser i vagnarna eller tydligt, meningen är att vagnen ska vara lättstädat och inte vara en mögelfälla.Vill du få det mjukare ta gärna en luftmadrass med dig. Du få även en extra pressenning vid hård regn som kan vara redan monterad.
Vagnarna ska alltså inte jämföras med husvagnar med extra komfort och det är ju inte den typen av semester ni välja, det är en frilufts och äventyrssemster.
Hästarna som drar vagnarna är trygga, barnvänliga, trafiksäkra, hästrasen heter Noriker, men det finns även en Adenner. Är ni ovana så få ni assistans av oss. Det är dock bra att veta i förväg att hästar t.ex är flockdjur och flyktdjur som har svårt att skiljas från andrar hästar och att vill gärna springa ifrån faran, "det är absolut ingen semester med ett fordon som man stänga av".
Terrängen är bitvis kuperad och därför har vi av säkerhetsskäl hydrauliska bromsar och även för att avlasta hästen, när det går nerförs och ska stannar för att vagnen inte kör på hästen.
Utrustning som medföljer är: Elstängsel + aggregat, spade, foder till hästen, ryktpåse och allt annat som behövs för hästens skötsel, vattendunkar (för te,saft och kaffe), karta, extra presenning , myggnät vid begäran med kaution mm.
Ej Köksutrustning eller spritkök eller madrasser. Extras kan dock hyras till en förmånlig pris om man inte har det själv.
Proviant få man ta med sig för hela resan och det finns inte möjlighet att handla under resans gång.
         Men var inte oroligt för det finns mat som håller sig , mjölken fördärva inte så fort så länge den är oöppnad och kött kan man marineras, saltas och peppras i förväg och kan transporteras i kylväskor fram till själva matlagningstidpunkt. Man kan kyla ner matvaror under natten vid sjöarna som ni campa varje dag, inga problem!
Start t ex fredag förmiddag
kolla gärna länken på anmälan lediga och bokade veckor:
Häst och Vagn: kolla eventuella fullbokad (avfärden kan alltså förskjutas till en dag innan eller efter, i nödfall).
        Vi börjar med instruktion och genomgång av färdvägen från och med kl 09:00 till kl 11:00. Hemresan den 5 dagen, senast Kl 18.00 på kvällen ska ni vara tillbaka. Hinner man inte pga av en långd färdväg, kan man kommer redan på kvällen och hyra ett rum så är man här på rätt tid.
Varje ekipage
följer en från tidigare kunder rekommederad rutt
på vissa Nattplatserna kan det ävenfinnas Utedass.
Ni kan färdas omkring 10 - 12 mil sammanlagt. Färden går längs lugna och sparsamt trafikerade skogsvägar i äkta vildmarksnatur. Man ska inte åka dubbel rutter Det kan blir väldig het ibland och äldre hästar orkar inte vad som helst. Det finns blogg och tips från tidigare familjer nu snart 2000 Familjer som hyrde sen 1983 våra Ekipage
Möjlighet att hyra ridutrustning till draghästen kan hyras för 150 Skr och detta tala ni om på plats. Ni kan även hyra en extra ridhäst. Då ingår full utrustning i priset.
Efter ca halva färden kommer vi på en kort visit, för att fylla på foder och färskvattenförråd.
Ni behöver inte ha kört häst tidigare, men minst en i sällskapet (vuxen) måste ha visst hästvana, en annan vuxen som inte är hästrädd som är kapabel att assistera. Utförligare instruktioner får ni hemskickat vid bokning.

Vi hyr ut fåraherdevagnar Finns det en handikappad person med så få man välja och boka en Prärievagn även från början!


Angående 3 dagar eller kortare,  ovana eller körvana personer ......

Vi hyr ut vagnar i 5 dagar om någon väljer att vara ut en kortare tid så är det samma pris man väljer helt enkelt själv.
Det är för oss samma jobb samma kostnad!


Ni betalar för hela ekipaget och då kan ni vara 2 vuxna + 3 - 4 barn, 3 vuxna + 2 barn eller 4 vuxna med en max. personvikt på 280 kg (extra tält behövs vid mer än 3 vuxna personer - se måttet).

Avslutning den 5. dagen senast Kl:18:00

Vill ni ta med hunden,  
så går det bra. Ni ansvarar själva för den.

*Rum kan hyras vid långd resväg.
  
Ni få invisning Kl 9:00 på morgonen
*Glöm inte ditt fiskespö, det finns många sjöar!
*Vi svarar gärna på era frågor!

Rekomenderade Länkar:
https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1C3nWsFlvzwCIk8B6VMPYpZVNAcQ

Skillnaden mellan Fåraherdevagn och prärievagn kolla här!


E-mail px@ponyonly.net

Tel 0855 925 044    Mob 070 3111 440

anmäla kan du göra här!

där kan du även kolla lediga veckor

Har ni läst genom denna information så kan ni boka dirrekt, ni behöver inte kontakta oss. Det är också en preliminär anmälan och är inte bindande så länge man inte har betalt anmälningsavgiften! Vi hör av oss dirrekt så fort vi få in er beställning och rätta till eventuella fel!

 

Danisch info  home swedish    index englisch   index german  anmälningssedel  map   history  Lägerskola     Konferenser  Lägerskolainfo